Brighton Murals

Case Study

Large mural onto brickwork,
Hove, 2016.

The brief: One of a series for Brighton and Hove Council.

The brief overall was for local landmarks in a traditional style. Therefore, we could hardly leave out the Royal Pavilion.

Architectural detail made this a challenging subject, and decisions were to be made in terms of simplifying the image and using strong shadows to good effect. Working on a pretty rough surface created other difficulties, specifically with the level of precision possible in some areas. A wooden door on the left provided a smooth area, but the lack of texture here compared to the rest was in danger of creating a distraction.

pavilion_sketch_tiny

My pencil sketch plan, coloured via Photoshop

Drawing up the Royal Pavilion

At work on the basic drawing

The finished Pavilion mural

The finished piece, after approximately 80 hours of painting.